Kukuruzni sirup je možda toksičniji nego što smo isprva mislili
- Kategorija: Sirova hrana
- Objavljeno 24.01.2015
Pretpostavlja se da između 13 i 25% Amerikanaca konzumira hranu koja u sebi ima 25% ili više kalorija koje dolaze iz šećera kao što je kukuruzni sirup. To je znači da bi ljudi, a naročito žene, mogli pokazivati štetne posljedice na zdravlje ukoliko konzumiraju previše kukuruznog škroba.
Sa ovakvim naslovom dali smo vam svima na razmišljanje koliko je važno izbjegavati bombone.
Biolozi na Utah Sveučilištu kažu da njihova istraživanja pokazuju da je kukuruzni sirup opasniji tj. toksičniji nego običan (stolni) šećer. Bar je to slučaj kod ženki miševa koje su pokazale veći stupanj smrtnosti i manju stopu reproduktivnosti kada su konzumirale kukuruzni škrob.
Istraživanje koje je financirao Nacionalni Institut zdravlja i Nacionalno znanstveno udruženje bilo je prvo koje je razlikovalo utjecaj fruktozno-glukozne smjese koja se može naći u kukuruznom sirupu i sukroze (stolnog šećera). Gore navedeno potpisao je Wayne Potts, glavni autor u navedenom radu.
Istraživanje koje će biti izdano u ožujku ove godine u Journal of Nutrition, pokazalo je da su ženke miševa, koje su bile hranjenje hranom koja je uključivala kukuruzni sirup, ugibale 1.87 puta učestalije nego ženke miševa koje su bile na prehrani koja je uključivala sukrozu. Ženke miševa koje su konzumirale kukuruzni sirup pokazale su 26,4% manju reproduktivnost nego njihove kolegice koje su bile na prehrani koja je uključivala stolni šećer.
Pretpostavlja se da između 13 i 25% Amerikanaca konzumira hranu koja u sebi ima 25% ili više kalorija koje dolaze iz šećera kao što je kukuruzni sirup. To je znači da bi ljudi, a naročito žene, mogli pokazivati štetne posljedice na zdravlje ukoliko konzumiraju previše kukuruznog škroba.
Međutim, kako glodavci i ljudi baš i nemaju tako sličnu anatomiju, nije moguće napraviti pravilnu usporedbu u određivanju zdravstvenog utjecaja bilo koje vrste hrane ili sastojka. Baš kao što i autori napominju u navedenom radu.
Ali je svakako dobra ideja izbjegavati dodatno konzumiranje šećera, kao što je prethodno istraživanje i pokazalo.
Stoga, prvo je potrebno smanjiti dodatno uzimanje šećera. Zatim se treba pozabaviti sa tipom šećera kojega konzumiramo, te smanjiti uzimanje proizvoda koji u sebi sadrže kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze. Ovakvu sugestiju dao je James Ruff, također jedan od autora u istraživanju.
Drugim riječima, došlo je vrijeme za smanjenje konzumiranja kakao kukuruznih pahuljica prije nego što totalno skrenemo.