Tužna priča o šećeru
- Kategorija: Sirova hrana
- Objavljeno 20.01.2015
Na početku da objasnim što mislim pod nazivom šećer – u ovom smislu govorim o rafiniranim šećerima, kao što su kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze, rafinirani šećer šećerne trske i njegov lukavi brat „smeđi šećer“ koji je zapravo obojani BIJELI šećer. Najčešće je ovaj šećer obojan melasom ili „karamel“ bojom.
Uf šećer. Tako je divno sladak… a opet tako opasan. Većina ljudi ne smatra šećer opasnim, ali ova slatka napast može uzrokovati cijeli niz fizičkih problema (bolesti).
Na početku da objasnim što mislim pod nazivom šećer – u ovom smislu govorim o rafiniranim šećerima, kao što su kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze, rafinirani šećer šećerne trske i njegov lukavi brat „smeđi šećer“ koji je zapravo obojani BIJELI šećer. Najčešće je ovaj šećer obojan melasom ili „karamel“ bojom.
Međutim, prije nego što vam ovdje predočim neke osnovne činjenice o šećeru, reći ću samo ovo – svatko tko želi smršaviti, popraviti svoje zdravlje, povećati mentalne sposobnosti, i/ili riješiti se nekih „ovisnosti“ TREBALI BI ODMAH PRESTATI KONZUMIRATI GORE NAVEDENE VRSTE ŠEĆERA!!!
Ali to je veliki posao za koji trebamo biti budniji i svjesniji. Naime, mnoge vrste komercijale hrane, začina i dodataka hrani koji se nalaze na tržištu, u sebi već sadrže šećer. Upravo zbog ovoga je potrebno da se upoznate sa sastojcima koji se pojavljuju na etiketi i da u skladu s time odaberete pažljivo i mudro namirnice koje kupujete. Moje je mišljenje da je najbolje da sami pripremate svu svoju hranu i to iz 100% čistih i prirodnih namirnica.
Svi vi koji obožavate slatko možda se pitate što možete konzumirati kako bi osjetili taj predivan slatki okus koji vam je toliko neodoljiv.
Pa za početak počnite konzumirati voće! Voće sadrži zdrave šećere koji ne utječu na zdravlje tj. ne utječu na pojavu bolesti ili disbalansa kod prosječno zdravog pojedinca. Zasladite se dodatkom suhih datulja, čistog sirovog meda iz domaće proizvodnje, sa malo javorovog sirupa (pazite na tip kojega kupujete) ili sa 100% sokom/sirupom dobivenim iz šećerne trstike. Ekstrakt stevie je prirodni super slatki dodatak prehrani koji pomaže kod tretiranja dijabetesa i smanjuje pojavu karijesa. Također, ne sadrži u sebi „šećerne“ kalorije. Međutim, nektar dobiven iz agave je visoko rafinirani proizvod i potrebno ga je staviti u kategoriju rafiniranih šećera tj. HFCS (high fructose corn syrup tj. kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze).
A sada dolazimo do razloga zašto je potrebno ZAUVIJEK izbaciti iz prehrane ovaj česti zaslađivač:
- Šećer može poticati rast stanica raka
- Inzulin je jedan od ključnih hormona koji reguliraju rast stanica ovog tipa. Konstantno povišeni nivo inzulina (što je posljedica česte konzumacije šećera) pridonosi rastu stanica raka.
- Metabolični problemi koji su povezani sa konzumacijom su već odavno poznati aktivatori upala. A opet navedene upale mogu biti potencijalni uzročnici raka.
- Mnoge studije pokazale su da ljudi koji konzumiraju dosta šećera imaju veći rizik oboljevanja od raka.
- Uslijed utjecaja kojega ima na hormone i na mozak, šećer se pokazao na jedinstven spoj koji potiče stvaranje masnoća
- Kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze (HFCS) pridonosi stvaranju masnih naslaga na jetri čime se povećava nakupljanje lipoproteina koji opet dovode do nakupljanja plaka i sužavanje krvih žila
- Šećer smanjuje imunitet i smanjuje udio minerala u kostima
- U nekoliko studija je pokazano da kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze uzrokuje pojavu pretilosti kod štakora: povećava tjelesnu masu, povećava količinu masnih naslaga, te povećava udio triglicerida
- Zbog toga što uzrokuje otpuštanje velike količine dopamina u mozgu, šećer uzrokuje veliku ovisnost. Ovo može dovesti do pojave ovisnog ponašanja već u najranijoj dobi koja opet može biti začetnik drugih ovisnosti.
- Kukuruzni sirup sa visokim udjelom fruktoze sadrži druge nečistoće kao što su: ŽIVA koja nije regulirana i koju ustanove ne mjere. Razlog ovom propustu je u klor-alkalnim proizvodima koji se koriste u proizvodnji šećera.
- Većina kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze proizvodi se korištenjem genetički modificiranih organizama (GMO). Za GMO je dokazano da doprinosi razvitku raka i drugih potencijalno opasnih i čak smrtnih bolesti.
25 razloga zašto BI trebali PRESTATI s konzumacijom rafiniranog šećera i kukuruznog sirupa sa visokim udjelom fruktoze:
- Hrani kandidu
- Utječe na pojavu bora i uzrokuje starenje kože
- Uzrokuje kiselost krvi
- Može dovesti do osteoporoze
- Uzrokuje karijes
- Povećava nivo šećera u krvi
- Doprinosi uzrokovanju pretilosti
- Izaziva ovisnost (gotovo jednako kao i droge)
- Može stvoriti poriv za opijanje
- Doprinosi tzv „praznim kalorijama“ koje su bez ikakve nutritivne vrijednosti
- Doprinosi stvaranju dijabetesa
- Smanjuje udio minerala u tijelu
- Smanjuje udio energije
- Doprinosi stvaranju bolesti srca i krvožilnog sustava
- Može uzrokovati rak
- Doprinosi stvaranju čireva
- Može uzrokovati stvaranje žučnih kamenaca
- Doprinosi zamoru adrenalina
- Može smanjiti djelovanje imunološkog sustava
- Povećava udio neurotransmitera seratonina
- Smanjuje učinkovitost vida
- Šećer može uzrokovati hipoglikemiju (smanjeni udio šećera u krvi)
- Može uzrokovati starenje
- Može doprinositi stvaranju ekcema
- Može uzrokovati artritis