Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)
- Kategorija: Ljekovito bilje
- Objavljeno 25.10.2014
Uskolisni i širokolisni trputac najčešće se rabe kao lijek protiv kašlja i drugih bolesti dišnih puteva, korisni su kod sindroma iritabilnog crijeva, a djeluju i na zacjeljivanje manjih ozljeda.
Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala) imaju gotovo isto ljekovito djelovanje koje je poznato već tisućljećima. Rabili su ga drevni grčki i kineski liječnici, a u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju ta se vrlo cijenjena biljka preporučivala za čak 24 različite bolesti. Obje vrste trputca rabe se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rješavanje vanjskih problema, primjerice, svrbeža i ispucane kože, posjeklina te drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. U unutarnjoj uporabi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži trputac ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Također, može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme s disanjem.
Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt trputca uspješno djeluje kod plućnih infekcija. Zbog trjeslovine djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Koristi se kod katara gornjih dišnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te kod sindroma iritabilnog crijeva. U narodnoj se medicini rabi za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili obloge. Smrvljeni listovi i sok iz listova sprečavaju nastanak oteklina i svrbeži kod uboda kukaca. Lišće trputca stavljalo se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem. Svježi sok preporučljiv je i za proljetne kure, za "čišćenje krvi" i poticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalija, djeluje i diuretički. Mladi i nježni proljetni listovi dugog trputca, ubrani u ožujku i travnju, mogu se koristiti za juhu, miješane salate ili se kuhaju kao špinat. Kuhanjem listovi poprime ugodan, slabo aromatičan miris i okus koji podsjeća na vrganje. Gorkast okus može se ukloniti namakanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tijekom 30 minuta. Kod nešto starijih listova mogu se prethodno s donje strane izvući vlaknaste žile.
Široki trputac može služili kao zdravo proljetno povrće. Koriste se sasvim mladi listovi, nabrani prije razvoja cvjetne stapke, od ožujka do lipnja. Dodaju se juhi, a nakon kuhanja 10-15 minuta mogu se prirediti kao salata ili varivo slično špinatu. Najbolje ih je miješati s drugim lisnatim povrćem. U Njemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u juhe. Listovi se beru od lipnja do listopada, po mogućnosti prije no što biljke procvjetaju. Nakon svake košnje trputac ponovno naraste. Treba se sušiti brzo jer listovi inače pocrne. Trputac je vrlo agresivna biljka, stoga je treba uzgajati u neuređenom dijelu vrta.
Čaj od trputca
Sastojci: 2 žličice listova trputca, 250 ml vode
Narezane ili razmrvljene listove prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i zasladite medom. Ima ugodan miris i okus, pa je pogodan i za djecu.
Popijte dvije, tri šalice na dan.
Čajna mješavina za iskašljavanje i smirivanje kašlja
Sastojci: 25 g listova trputca, 25 g listova podbjela, 25 g listova kadulje, 25 g korijena omana
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj dvije žličice mješavine polijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite.
Primjena: Pijte dvije do tri šalice na dan uvijek svježe spravljenog čaja.
Čajna mješavina protiv gripe
Sastojci: 30 g listova trputca, 30 g izbojaka smreke, 20 g listova podbjela, 20 g zeleni divlje maćuhice
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj dvije žličice mješavine polijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Zasladite medom ili dodajte sok od bazge ili višanja.
Sirup od trputca protiv kašlja
Sastojci: listovi trputca, šećer
Priprema: Svježe ubrane listove trputca položite u staklenu posudu u pet cm debelim, blago natisnutim slojevima. Svaki sloj pospite šećerom. Posudu prekrijte gazom ili pamučnom krpom i stavite na sunce. Ostavite četiri-šest tjedana na sunčanu mjestu. Procijedite i ulijte u staklenke.
Primjena: Pijte nekoliko puta na dan po žličicu. Prikladno je i za djecu.
Brzi sirup od trputca
Sastojci: 4 šake svježeg trputca 300 g šećera, 250 g meda
Priprema: Oprani trputac sameljite u stroju za mljeveno meso. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Neprekidno miješajte dok ne dobijete gusti sirup. Vruć sirup ulijte u staklenke i čuvajte u hladnjaku.
Primjena: Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po žlicu.
Bomboni protiv kašlja
Sastojci: 200 listova trputca. 500 ml vode, 500gšećera, 25g grožđanog šećera, 20 g maslaca, žlica ulja, žličica mljevenih sjemenki koromača
Priprema: Svježe listove trputca narežite, prelijte vodom, zakuhajte i lagano kuhajte 30 minuta. Tekućinu procijedite, a listove protisnite. Dodajte šećer, maslac i koromač pa lagano kuhajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Lim za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da djelomično očvrsne te narežite na komade veličine bombona.
OPREZ! Dosad nisu zabilježeni nikakvi štetni učinci. Ipak, trputac ne treba upotrebljavati tijekom trudnoće.
Svježi sok od trputca
Sastojci: 500 g svježih listova trputca
Priprema: Sok je najlakše pripraviti u sokovniku. Ili ga dobro usitnite štapnim mikserom te procijedite kroz gazu.
Primjena: Nekoliko puta na dan popijte po žlicu soka pomiješanog s pola žlice tople vode. Uzima se u proljetnim kurama za čišćenje i poticanje metabolizma, a koristan je i protiv plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.
Izvor: Ljekovito bilje od A do Ž
24sata