Maslačak (Taraxacum officinale)
- Kategorija: Ljekovito bilje
- Objavljeno 20.10.2014
Svi dijelovi ove biljke mogu se primijeniti u liječenju. Maslačak je izuzetno koristan kod bolesti jetara i povišenog šećera. Salata od listova maslačka čisti krv te uklanja proljetni umor.
Maslačak (Taraxacum officinale) mnogi smatraju dosadnim korovom, no zapravo je riječ o jednoj od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Povoljno djeluje na bubrege, žučni mjehur, gušteraču, želudac, crijeva i krv. Smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lijekova za jetra. Gorke tvari maslačku daju snažno diuretičko djelovanje. Zato se listovi maslačka rabe kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti.
Sadrži i kalij, koji nadomješta količinu tog minerala koji se gubi pojačanim mokrenjem. Korijenje djeluje diuretički i blago laksativno (potiče stolicu).
Zbog visokog sadržaja inulina maslačak se preporučuje dijabetičarima. Pokusi na životinjama pokazali su da biljni pripravci s maslačkom mogu smanjiti razinu šećera u krvi. Listovi maslačka bogati su vitaminima i mineralima te ih je dobro jesti u salatama. Najbolje ih je brati u proljeće prije nego što biljka procvjeta jer nakon cvatnje razvija gorak okus koji je mnogima neugodan.
Gorčinu možete izbjeći i ako jedete samo gornje dijelove listova. Nakon što maslačak ocvate, obično krajem ljeta, pojavljuju se novi mladi listovi koji se također mogu skupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cvate.
Rijetko se rabe za hranu, no sok iscijeđen iz njih može ukloniti bradavice.
Austrijska travarica Marija Treben stabljike maslačka preporučuje u kuri protiv kronične upale jetara (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve kure traju tri Ijedna, no nema znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila njihovu učinkovitost. Da biste dobili veliko korijenje, birajte biljke stare najmanje dvije godine.
Najkvalitetnije je ono s nepokošena tla gdje je zemlja bogata i rahla. U tvrđem tlu korijen može biti račvast i pretvrd. Korijenje ubrano u proljeće slađe je od jesenjeg zbog većeg sadržaja fruktoze no treba ga ubrali prije no što cvjetni pupoljci postanu veliki jer crpe hranjivu snagu iz korijena. Idealno vrijeme za skupljanje korijenja je od rujna do veljače - tada sadrži najviše inulina, zbog čega mu je i ljekovito djelovanje snažnije. Može se jesti sirov, tanko narezan ili pržiti pa upotrijebiti za pripremu nadomjestaka za kavu. Od cvjetova maslačka prave se vino sirup koji može poslužiti kao zamjena za med.
Cvjetove je najbolje upotrijebiti istog dana kad ste ih ubrali, no treba paziti da nisu prskani kemikalijama. Maslačak bi trebalo pustiti da slobodno raste u vrtu, a ne ga uništavati jer privlači korisne kukce - čak 85 različitih kukaca, uključujući pčele, hrane se maslačkom. U voćnjacima potiče brže dozrijevanje voća i stvaranje većih plodova.
Razmnožava se sijanjem ujesen i dijeljenjem korijenja u proljeće.
Čaj od maslačka
Sastojci: 2 žličice korijena i/ili listova maslačka i 250 ml vode
Maslačak prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite.
Ujutro i navečer popijte po šalicu, najbolja pola sata prije jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.
Ovom prilikom vam donosimo još neke prirodne i jako ljekovite recepte od maslačka
Sirup od maslačka
Sastojci: 250 svježih cvjetova maslačka, 1,5 l vode, 2 limuna, 2 naranče i kg šećera
Svježe ubrane cvjetove prelijte hladnom vodom, dodajte narezane limun i naranču te ostavite da pokriveno stoji na hladnom 24 sata. Procijedite. Dodajte šećer, zakuhajte i kuhajte 90 minuta, uz povremeno miješanje da se stvori gust sirup. Ulijte u sterilizirane staklenke i čuvajte na hladnom.
Po žlicu prije svakog obroka za reguliranje probave i jačanje apetita.
Vino od maslačka
6 l vode, 5 l svježih cvjetova maslačka (cijela cvjetna glavica), 2 i 1/2 kg šećera, 2 limuna, 2 naranče, 2 dag kvasca i malo grožđica
Cvjetove maslačka prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Ocijedite pa dodajte sok i kore limuna i naranče (neprskane) te šećer. Kuhajte deset minuta, procijedite, ohladite i umiješajte razmrvljeni kvasac. Ostavite u loncu dok se ne pojave mjehurići, ulijte u boce
i začepite zatvaračima od mekoga bijelog papira koji propuštaju plinove. Pričekajte nekoliko tjedana da prestane fermentirati, u svaku staklenku stavite malo grožđica i zatvorite prokuhanim zatvaračem. Vino je pitko nakon šest mjeseci.
Čaj protiv celulita
Sastojci: 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička
U jednoj staklenci pomiješajte listove, u drugoj korijenje. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte žličicu lišća, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite.
Popijte dvije-četiri šalice čaja na dan.
Sok od maslačka
Sastojci: 3 šake maslačkova lista, 50 ml vode
Procijedite u sokovniku ili usitnite u električnoj miješalici pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u hladnjaku.
Triput na dan po žlicu. Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.
Čaj protiv povišenog šećera
30 g korijena maslačka, 30 g listova borovnice, 15 g sjemena koromača, 30 g sjemena piskavice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj prelijte žličicu, dvije bilja šalicom vrele vode, ostavite da stoji deset minuta i procijedite.
Popijte dvije, tri šalice na dan.
Dječji čaj od maslačka
25 g listova matičnjaka, 25 g listova metvice, 25 g sjemena anisa, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena ehinacee
U jednoj staklenci pomiješajte korijenje, u drugoj ostale sastojke. Žličicu korijenje prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte ostale sastojke, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite.
Čaj pomaže kod dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka, vodenih kozica i prehlade. Dajite djetetu dvije šalice na dan.
Upozorenje!
Siguran je i u većim količinama. Čak i trudnice mogu rabiti lišće maslačka. Jedino treba izbjegavati maslačke prskane kemikalijama posljednje tri godine. Djeci može postati mučno ako pojedu previše maslačkovih cvjetova, a tu će pomoći čaj od metvice.
Izvor: Ljekovito bilje od A do Ž
24sata