Ulje rižinih mekinja

Postalo je pravi hit kada se uvidjelo da spojevi (orizanoli) smanjuju apsorpciju kolesterola i tako povoljno utječu na ljudsko zdravlje. Kod nas je na žalost ovo ulje slabo korišteno u prehrani.

Najčešći spojevi, γ‐orizanol te ferulična kiselina, omekšavaju kožu, djeluju protuupalno te štite kožu od nepovoljnih utjecaja okoliša te UV zraka.

Ulje ploda divlje ruže

Dobiva se hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste). Ulje je zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje. Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje. Ulje je iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama kao i karetonoidima.

Ulje lješnjaka

Ovo ulje uz ulja makadamije i avokada, spada u brzoupijajuća ulja. Slatkastog je orašastog mirisa (neke sorte lješnjaka daju ulje potpuno neutralnog mirisa!) i fine teksture, dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E.

Zbog sadržaja triterpenskih spojeva pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage.

Ulje koštica marelica

Dobiva se hladnim mehaničkim tiješnjenjem jezgre koštica marelice.

Ulje je izuzetno bogato vitaminom A i lineoleinskom kiselinom. Kožu obnavlja, hidratizira, revitalizira.

Korisno je za tretiranje osjetljive, suhe, dehidrirane i zrele kože.

Ulje avokada

Tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzoupijajuće.

Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta-karotenom.

Namijenjeno je njezi svih tipova kože, a posebice suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali također i kože sklone upalnim procesima.

Koristimo ga također za tretiranje ožiljaka, strija i općenito za regeneraciju kože.

Shea maslac (mandigo, karite)

Biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom.

Sadrži visoki udio neosapunjivog ostatka (čak do 8%), a čine ga provitamin A, vitamin E, steroli, triterpenski alkoholi i estei cimetne kiseline (pružaju UVB zaštitu).

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje je dobar izvor vitamina E i B kompleksa i minerala poput kalcija, magnezija i fosfora, a sadrži proteine, kao i lecitin. Iako je prilično gusto i bogato ulje, često se koristi za liječenje ekcema, psorijaze i suhe kože, jer sadrži odlična hidratantna svojstva.

Sezamovo ulje ima velike hidratantne, smirujuće i omekšavajuće osobine – i zbog toga ga je dobro uključiti u hidratantnu kremu.

TOP TEME

Kralj svih antioksidansa!
Više +
05 Svibanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kralj svih antioksidansa!

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!
Više +
30 Travanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!

Pubične dlake postoje s razlogom!
Više +
12 Veljača 2015 Goga, u Zdravlje

Pubične dlake postoje s razlogom!

VRH