Prehrana

Bio&Bio vs. Garden vs. Alnatura vs. Bilotkodrugi

Ako kupujete u dućanima zdrave prehrane onda ste već odavno došli do zaključka da cijene nekih proizvoda se drastično razlikuju iz dućana u dućan. OK, možemo zaključiti da veći sistemi imaju veće fiksne troškove pa i to dodaje na cijenu. Ali onda dođeš do anomalije, a to je jedan mali rinfuzni dućan u Splitu, naime tamo isti proizvod košta 50% niže!!! Hm? Hm? Moram reći da me to začudilo. Prvo što sam pomislila je kako je ovaj mali opskurni dućan uspio  tako dobro konkurirati sa cijenom ovog proizvoda? OK, OK… zaključak se da izvesti da ako je mali da i nema toliko fiksnih troškova kao što to imaju veliki. Mislim glupo mi je navoditi imena ovdje jer nije cilj smanjiti nekome ugled, već je cilj navesti nas da donesemo zaključke sami.

Novi koncept u trgovini Whole Foods, SAD

Poljoprivredni proizvodi bit će ocjenjeni ovisno o udjelu korištenja pesticida, vode i zemlje, te na bazi njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje.

ECOCERT

ECOCERT prvenstveno certificira hranu, kozmetiku, detergente, parfeme i tekstil. Tvrtka provjerava oko 70% industrije organske hrane u Francuskoj i oko 30% u cijelom svijetu. On je također i vodeća ustanova za certificiranje hrane iz fair trade-a, kozmetike i tekstila, prema ECOCERT Fair Trade standardima.

Certificirani prirodni uzgoj

„Uzgajivači koji su ponosno mogli reći da uzgajaju organsku hranu već desetljećima nakon 21.10.2002. više nisu mogli to deklarirati, ukoliko nisu dobili certifikat od agencije potvrđene od strane strane USDA. Danas, većina uzgajivača koja uzgaja organski nisu certificirani od strane USDA. To ne bi trebalo biti presudno… osim što zakon tvrdi da uzgajivač ne smije opisati ili deklarirati svoj proizvod kao „organski“ (pa čak ne kao  „necertificiran organski“) ako nisu certificirani od strane agencije koju je odobrila USDA."

Što je to organska hrana i je li vrijedna ona tih novaca?

Mali iznosi kaza i količina organskih proizvoda koji svako malo iskaču na tržištu, navode nas da pomislimo da nadležne ustanove baš i ne provode puno sati u provjeri da li ono što se navodi na ambalaži stoji i u njoj. Postavljamo si i pitanje da li je pojam „organskog“ postao marketinški pojam bez puno značenja.

Fair trade proizvodi i certificiranje

Koliko proizvoda koji se deklariraju kao organski je zapravo organsko? Proizvođači su promijenili boju svojih etiketa, ali jesu li promijenili i praksu?

TOP TEME

Kralj svih antioksidansa!
Više +
05 Svibanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kralj svih antioksidansa!

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!
Više +
30 Travanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!

Pubične dlake postoje s razlogom!
Više +
12 Veljača 2015 Goga, u Zdravlje

Pubične dlake postoje s razlogom!

VRH