Ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljem

Ljekovitim biljem i priručnim sredstvima koja se mogu naći u svakoj kuhinji možete izliječiti neke manje bolesti. Ovom prilikom vam predstavljamo neke prirodne lijekove koje sami sebi možete propisati. Ipak, ako poboljšanja nema ili sumnjate u ozbiljnu bolest, obvezno se obratite liječniku.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

U narodnoj medicini vrkuta se smatra jednim od najboljih lijekova protiv svih ženskih bolesti. Korisna je i za zarastanje rana, jačanje tkiva, liječenje kožnih infekcija i ugriza kukaca.

Tušanj (Portulaca olearcea)

Iako ga mnogi smatraju običnim korovom, tušanj je korisna ljekovita biljka bogata omega-3 masnim kiselinama. Dobro djeluje na srce i krvne žile te ublažava grčeve u mišićima.

Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolala)

Uskolisni i širokolisni trputac najčešće se rabe kao lijek protiv kašlja i drugih bolesti dišnih puteva, korisni su kod sindroma iritabilnog crijeva, a djeluju i na zacjeljivanje manjih ozljeda.

Šipak ili Divlja ruža (Rosa canina)

Plod divlje ruže bogat je vitaminima, pa se upotrebljava za jačanje imuniteta. Koristan je i u preventivi bubrežnih bolesti, osobito nakupljanja kamenaca, a mogao bi pomoći i kod artritisa.

Stolisnik (Achillea millefolium)

Ova je biljka korisna kod niza tegoba - od teškoća s disanjem do visokog tlaka. Povoljno djeluje na jetra i žuč, ubrzava oporavak od gripe te olakšava probavne smetnje.

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)

Biljka srodna luku i češnjaku nezaobilazan je dio proljetnih kura za čišćenje organizma, snižava povišen tlak i kolesterol te pomaže pri ovapnjenju arterija. Najbolja je svježa.

TOP TEME

Kralj svih antioksidansa!
Više +
05 Svibanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kralj svih antioksidansa!

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!
Više +
30 Travanj 2015 Goga, u Zdravlje

Kako regenerirati imunološki sustav u samo 72 sata!

Pubične dlake postoje s razlogom!
Više +
12 Veljača 2015 Goga, u Zdravlje

Pubične dlake postoje s razlogom!

VRH